Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Hans Jonsson Wet Plate Collodion Photography

8 november, 2018 @ 08:00 - 23 december, 2018 @ 17:00

Renässans
Wet Plate Collodion Photography

Hans Jonsson har varit verksam som fotograf sedan början på 80-talet främst med sin bas i Malmö. Numera fokuserar Hans på en mycket speciell typ av fotografi som är över 150 år gammal, Wet Plate Collodium eller Våtplåtsfotografi. Hans har gått från den digitala fotografin tillbaka till hantverket, bytt det snabba mot det långsamma.

I wet plate collodion eller våtplåtsfotografi använder man stora preparerade glas- eller aluminumplåtar istället för film. Det är ett hantverk som innehåller flera olika moment, som var för sig ställer krav på både tid och tålamod. 

Tekniken är både enkel och mycket avancerad samtidigt. Man blandar sina egna kemikalier från grunden, gör sin egen emulsion. Exponering och framkallning måste ske innan plåten torkat.  Kamerorna är stora och objektiven gamla, sent artonhundratal är bäst. 

När man fotograferar på aluminiumplåt eller glas, blir varje bild ett original, varje plåt är helt unik och den behåller sitt motiv i evigheter. Det är fotografi som närmar sig måleri. Porträtt tagna med hjälp av våtplåt blir något alldeles speciellt. Exponeringstiden är lång, ofta upp emot fyra, fem sekunder och längre. Och det tycks hända något särskilt med människors uttryck när tiden är lång. Dessutom får man en fantastisk skärpa. 

Även om fotograferingen kräver en hel del förberedelser och preparering av plåtar, är själva processen inte särskilt tidskrävande, från exponering till framkallning handlar det om cirka tjugo minuter. Någon har beskrivit våtplåt som en antik Polaroid, där man kan ser hur bilden växer fram direkt, eftersom själva fixeringen kan ske i dagsljus.

Hans Jonsson finns representerad på National museum, Landskrona Foto, Kumla, Eslöv och Region Örebro län.

Hans Jonsson har sin ateljé på Fröfabriken Creative Space in Landskrona och ställer ut i baren på Pumphuset mellan 8 november och 23 december

Detaljer

Börjar:
8 november, 2018 @ 08:00
Slutar:
23 december, 2018 @ 17:00