Föredrag 2019

Föredrag hösten 2019

Tisdag 3/9
Eva Österberg, ”Fina och fula känslor”

Eva Österberg är författare och historiker och har varit professor i Uppsala på 1980-talet och vid Lunds Universitet 1987-2007. Eva kommer att prata om sin senare forskning och pågående arbete med en bok som skall heta ”FINA OCH FULA KÄNSLOR. Historiska essäer”. Där finns lite av varje, t ex Selma Lagerlöfs kamp mot krig i början av 1900-talet och Norbert Elias idé om civilisationsprocessen i Europa över århundradena. Eva Österberg har fått mängder med priser och utmärkelser genom åren, bl a Övralidspriset 1994, Gerhard Bonniers pris 2005 och Gad Rausings pris för framstående humanistisk forskargärning 2009.

Entré: 70 kr, 50 kr för medlemmar i Museiföreningen eller Konstföreningen.

Tisdag 17/9
Henrik Widegren, ”Skratt - inget man skojar bort!”

Henrik Widegren är öron-näsa-halsläkare och foniater vid Skånes Universitetssjukhus. Han är med i tv-programmet Fråga Lund. Efter att ha studerat hur skratt och glädje påverkar vår hälsa och välmående är hans slutsats: Humor ska vi ta på högsta allvar! Henrik kommer även att ta med sin gitarr. Och har vi otur kommer han att sjunga några sånger. En del anser att humor och skratt bara är på skoj. Men, kliniska studier visar att skratt är positivt för hälsan. Och dessutom är det ju roligt att skratta!

Entré: 120 kr, 100 kr för medlemmar i Museiföreningen eller Konstföreningen.

Tisdag 12/11
Sten Ullerud, ”Transsibiriska Järnvägen”

Sten Ullerud är en erfaren föredragshållare som här bjuder på en reseskildring om och en resa med den mytomspunna Transsibiriska Järnvägen - en 787 mil lång resa genom Ryssland, Mongoliet och Kina. Han ger en inblick i historien om järnvägen. Dygnet runt rullar tåget på och man kan njuta av vyerna och koppla av. Vi får även få ta del av utflykter i Moskva, Mongoliet och Kina.

Entré: 70 kr, 50 kr för medlemmar i Museiföreningen eller Konstföreningen.

Tisdag 26/11
Rakel Chukri "Assyriska kvinnors jämställdhetskamp”

Rakel Chukri berättar om assyriska kvinnors jämställdhetskamp. Den syrisk-ortodoxa kyrkan är per definition konservativ och t ex var skilsmässor tabu för några decennier sedan och tjejer fick inte flytta hemifrån för att studera eller jobba. Så är det inte längre. Det finns fortfarande saker som behöver förändras, men mycket har också blivit bättre. Rakel är uppvuxen i en assyrisk familj i Jönköping. Hon var under 2008-2018 kulturchef på Sydsvenskan och är idag kulturskribent på HD och Sydsvenskan kultur. Rakel har jobbat för Sveriges Radio P1 och skrivit artiklar i bl a Expressen. 2012 var hon en av sommarpratarna i P1.

Entré: 70 kr, 50 kr för medlemmar i Museiföreningen eller Konstföreningen.

 

Samtliga program börjar kl 19:00, entrébiljetter från 17:30. Restaurangen serverar en rätt till specialpris dessa kvällar. Bordsbokning garanterar plats under föredraget.

Varmt välkomna!