Föredrag 2020

Föredrag våren 2020

Tisdag 25/2
Elizabeth Tyler, ”Ensamseglare och konstnär”

Konstnären Elizabeth Tyler berättar om att släppa förtöjningarna efter sin mans död och segla vidare ensam i Medelhavet. Hon visar bilder och video från sina ensamseglatser och några av de målningar som blev till under resans gång. Hon berättar inte bara om sorg och glädje utan också med självironi och humor om misstag och framgång. Men, mest av allt är det en berättelse om hur hon återfann livskvalitet och inspiration till sina havsinspirerade målningar.

Entré: 80 kr, 60 kr för medlemmar i Museiföreningen eller Konstföreningen.

Tisdag 10/3
Ulf Ellervik, ”Konsten att njuta av kemi”

Ulf Ellervik är professor i organisk kemi vid Lunds Tekniska Högskola och har flera gånger utsetts till bäste lärare av sina studenter. Ulf skriver både läroböcker för universitetsnivå och populärvetenskapliga böcker och artiklar med strävan att knyta vetenskap till människor. – Det enda läsarna, och jag också, är intresserade av är mänskliga aspekter på vetenskapen. Hur har människor påverkats av vetenskapen? Ulf medverkar i programmet ”Fråga Lund” i SVT och var 2012 sommarpratare i P1.

Entré: 120 kr, 100 kr för medlemmar i Museiföreningen eller Konstföreningen.

Tisdag 24/3
Per Erik Tell, ”På luffen genom Europa”

När Per Erik Tell slängde de stinkande vandringsskorna i en container i Pamplona i Navarra i Spanien avslutade han samtidigt en 300-milavandring genom Europa. Tillsammans med vännen Pelle hade han gått över Lüneburgerheden genom bröderna Grimms skogar, över Jurabergen i Frankrike och genom vinfältens Bourgogne till Pyrenéerna. Per Erik berättar om en varm och humorfylld vandring tvärs igenom Europa.

Entré: 80 kr, 60 kr för medlemmar i Museiföreningen eller Konstföreningen.

FÖREDRAGET DEN 24 MARS ÄR INSTÄLLT MED ANLEDNING AV DEN RÅDANDE SITUATIONEN MED CORONA-VIRUSET.

Tisdag 28/4
Birgitta Holst Alani, "Mellanöstern mellan hopp och förtvivlan. Vad händer i arabvärlden idag?”

Birgitta Holst Alani har i många år arbetat med och i Mellanöstern, bl a med undervisning vid Bagdads universitet. 1980 påbörjade hon sin tjänstgöring vid UD där hon efter fyra år vid ambassaderna i Kairo och Amman arbetade på enheten för nedrustning och ickespridning av kärnvapen. Mellan 2008 och 2010 var Birgitta särskild rådgivare vid FN:s hjälpmission i Irak. Hon har deltagit i de FN-ledda fredssamtalen om Syrien och arbetar nu i Beiruts regeringskansli med frågor som rör kvinnor, särskilt syriska flyktingkvinnor.

Entré: 80 kr, 60 kr för medlemmar i Museiföreningen eller Konstföreningen.

FÖREDRAGET DEN 28 APRIL ÄR INSTÄLLT MED ANLEDNING AV DEN RÅDANDE SITUATIONEN MED CORONA-VIRUSET OCH BEGRÄNSNINGEN MED HÖGST 50 PERSONER I LOKALEN.

Tisdag 12/5
Dick Harrison, "Englands historia”

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet. Han har blivit känd för en större publik genom sin medverkan i TV och radio och för sin medryckande berättarstil. Han skriver regelbundet mycket populära historiska artiklar i Svenska Dagbladet och har skrivit ett sextiotal böcker, Boken ”Stora döden” handlar om digerdöden och belönades med Augustpriset år 2000 och 2018 utkom Dick Harrison med det kritikerrosade tvåbandsverket ”Englands historia”.

Entré: 120 kr, 100 kr för medlemmar i Museiföreningen eller Konstföreningen.

FÖREDRAGET DEN 12 MAJ ÄR INSTÄLLT MED ANLEDNING AV DEN RÅDANDE SITUATIONEN MED CORONA-VIRUSET OCH BEGRÄNSNINGEN MED HÖGST 50 PERSONER I LOKALEN.