Utställningar 2021

Välkommen till konståret 2021

Colin Fraser 13/2 - 5/4
Colin Fraser är född i Glasgow, Skottland (1956), han har sin ateljé i Lund men är numera bosatt i Borstahusen. Han studerade konst vid Brighton Polytechnic innan han flyttade till Sverige 1981. Colin har länge varit etablerad som en av världens ledande äggtemperamålare. Han är känd för sina detaljerade stilleben, landskap och interiörer. Användning av äggtempera ger verken en lätt, genomskinlig kvalitet som är oöverträffad i andra medier. Tekniken är svår att kontrollera och används sällan av samtida konstnärer.
”Det är ett medium med tekniska svårigheter, men däri ligger dess charm. Penseldrag torkar direkt och är aldrig riktigt ogenomskinliga, så nästan varje märke som målaren gör visar, förklarar Colin, att du inte kan tvinga din vilja på den, den tvingar dig att acceptera det du gör. Du lever i” ögonblicket ” med varje penseldrag som appliceras på panelen.”
”Det känns bra att ställa ut på hemmaplan. Annars ställer jag mest ut i England och i USA. På Cato Gallery i London ställer jag ut regelbundet” säger Colin Fraser.

Max Book 10/4 - 30/5
Max Book, som är uppvuxen i Bollstabruk (född 1953), är självlärd som bildkonstnär. Efter gymnasiet i Härnösand följde han olika konstkurser bland annat en kurs i litografi i Umeå i början av 1970-talet. Efterhand utvecklade han egna idéer, experimenterade med olika tekniker, blandade kontrasterande färger, grafitti, inklistrade collage, märkliga tecken och motsägelsefulla, oförklarliga föremål i bilden.
Han har varit verksam som professor i måleri på Konsthögskolan. Kraftfullt, ofta tungt måleri med hotfull naturromantik. Plötsligt kan han bryta in med en kontrasterande färg, en glipa som vänder stämningen i bilden. Han arbetar med en glödande intensiv färgkänsla och en uttrycksfull och starkt egensinnig bildvärld. Book är en av 80-talsgenerationens främsta konstnärer med ett stort antal utställningar.

Kent Wisti 5/6 - 25/7
Kent Magnus Wisti, född 8 november 1971 i Älmhults församling, är en svensk präst, målare, tecknare, grafiker, författare och satirtecknare verksam i Lund. Han växte upp i en icke-kyrklig familj i Älmhult, men blev tidigt intresserad av trosfrågor. I gymnasiet utbildade han sig till barnskötare och arbetade några år i det yrket innan han utbildade sig till konstnär, åren 1992–1993 på KV konstskola i Göteborg, och därefter ett år vid grafikskolan Forums kvällskola i Malmö. I mitten på 1990-talet började han läsa teologi och prästvigdes 2003 i Lund.
Kent Wisti tecknar med små medel, några pennstreck och svarta skuggor. Vissa figurer som siluetten av en betraktande hund återkommer i flera verk. Det känns som om han hämtade bilderna direkt från sitt undermedvetna, där han, kanske just såsom verksam präst, rör sig med den religiösa mytologins formspråk.

Agneta och Carolina Gynning 31/7 - 12/9
Agneta Gynning (född 1952). Konsten kom in tidigt i hennes liv både genom mamman, som ofta tog med henne på utställningar och hennes farbror Lars, som var en internationellt erkänd textilkonstnär. Lars var idolen och inspirerade henne i målandet.
Agneta Gynning arbetar med skulptur i olika material från sval och stram brons och marmor till gummi. Den är inspirerad av det undermedvetna och i verken ryms en konstant känsla av rörelse och liv.
Carolina Gynning är född i Helsingborg 1978. Hon har målat sedan tidig ålder och 2004 debuterade hon med sin första utställning som konstnär. Hon målar med starka färger och tydliga kontraster. Motiven speglar kvinnor hon mött eller kvinnor som lever inom henne. Konsten är Carolinas passion och huvudsakliga sysselsättning, men hon formger också smycken och inredningsdetaljer. Carolina har också skrivit böcker och är en anlitad programledare på tv.

Peter Hermansson 18/9 - 31/10
Peter Hermansson är född i Lycksele 1975. Hans inkörsport till konsten var när han upptäckte graffitin i tidiga tonåren. Tillsammans med sin kusin målade han graffiti och såg filmer som Style Wars och Wildstar. Kusinens farmor var den etablerade konstnären Atti Johansson och i hennes ateljé fördes många diskussioner om livet och konsten. Hon introducerade också Peter för mycket konst alltifrån primitivism till modernism och surrealism.
Under några år försörjde han sig som musiker innan han flyttade från Norrland till Småland där glaset blev hans fokus. Han gick en glasutbildning i Pukeberg 2005, där han träffade Micke Johansson, och bestämde sig snabbt för att vara nära honom och på så sätt lära sig hantverket. Numera är Peter verksam i Nybro. Han arbetar med gamla svenska glastekniker, främst graal.

Alexander Klingspor 6/11 - 21/12
Alexander Klingspor är född i Stockholm 1977. Alexander har studerat hos olika målare i Sverige och USA. Han har försörjt sig som målare sedan 22 års ålder och har ställt ut sina verk i olika delar av USA och Europa. Han bor numera i London. Alexander Klingspor ägnar sig i sitt måleri åt många olika motivkretsar, men hans samlade produktion så här långt rymmer uttryck som förmedlar känslor och stämningar av ensamhet, sociala och emotionella avstånd av begär, frosseri, avsmak och längtan. Man finner många konsthistoriska referenser i hans bildvärld. Referenser som överförts till personliga, nutida multifigurativa och surrealistiska kompositioner, som i vissa fall kan väcka motstridiga känslor. Det som fascinerar och lockar vissa betraktare upplevs som provocerande hos andra. Det kan gälla både en vald estetik och de motivmässiga framställningarna av män, kvinnor och sociala sammanhang.