Utställningar 2019

Utställningar 2019

Thomas Muller 16/2 – 31/3
Thomas Muller (född 1960) började sin konstnärliga bana som dekor- och väggmålare. Han har utbildat sig bl. a. i Oslo och efter tre år i Norge hamnade han i Stockholm där han sedan bodde i tio år. Efter Stockholm blev det Göteborg och ateljé i gamla Porterbryggeriet.
Thomas blev konstnär på heltid i 30-årsåldern, efter att ha provat på olika yrken. Han har ställt ut runt om i Sverige och en del utomlands. Nu är han tillbaka i sin hemstad Halmstad och har ateljé på Viktoriagatan.
Så här säger Thomas själv om sitt skapande ”Jag försöker förverkliga stämningsbilder på mitt egna lite humoristiska och gåtfulla sätt. Fantasi, symbolik, tänkvärdhet och underfundighet är mina nyckelord när jag experimenterar fram mina verk.”
Thomas jobbar i flera tekniker såsom skulptur, objekt mm. Hans konst finns representerad i såväl offentliga miljöer som i ett flertal privata samlingar.

PG Thelander 6/4 – 26/5
PG Thelander (född 1936) är både målare, skulptör och grafiker. Han har studerat vid Konstfack 1953–1959, vid Kungliga Konsthögskolan 1959–1964 samt en tids studier i Paris 1962. Hans kännetecken är humor och lekfullhet. I sitt skapande lånar han motiv ur den klassiska konsten och blandar friskt med egna funderingar. Bilderna är ofta överraskande då olika föremål såsom muttrar, skruvar, plåsterlappar och tapetremsor placeras på till synes ordinära motiv.
Han är särskilt skicklig som koppargrafiker och har uppmärksammats internationellt. PG Thelander har med sin konst vunnit utmärkelser i t.ex. Tokyo och San Francisco.
Han finns representerad på alla större museer i Sverige och på flera i Norden, Paris, Dresden, Mexico City, New York och San Francisco.

Olle Schmidt 1/6 – 21/7
Olle Schmidt (född 1960) har studerat vid Konsthögskolan Valand, Hovedskous målarskola och Lunnevads folkhögskola. Han arbetar främst måleriskt, inom figurativt samtidsmåleri. Han skapar huvudsakligen i oljefärg på duk med inspiration från allt från skräpkultur till gamla mästare som Rembrandt van Rijn.
Olle Schmidt skapar konst som berättar en historia - eller många. Historier och skrönor hämtar impulser från samtiden och dåtiden och krockar med egna upplevelser. Det finns hela tiden lust och engagemang i berättandet, ”Mina bilder kan verka enkla och okonstlade, men har ofta en mörk underton som får dem att krackelera. Frågorna hopar sig likt kajorna i träden medan humorn står i busken och ser på.” (Olle Schmidt).
Olle Schmidts konst återfinns idag representerad i offentliga museer som Göteborgs konstmuseum tillika andra offentliga samlingar, konstmuseer, konstråd, konstföreningar, kommuner och landsting.

Kaj Engström 27/7 – 29/9
Kaj Engström (född 1948) är en svensk målare och skulptör inspirerad av Fårös hav och karga natur och Smålands djupa skogar.
Kaj Engström växte upp på Fårö omgiven av hav och vindpinad hed, strandängar och kryptall. Som trettonåring lämnade Kaj Engström Fårö och tog hyra som jungman på ett fartyg. Sjömännen uppmuntrade hans målande och när han var arton år gick han iland fast besluten att försörja sig på att måla. Han studerade vid Hemse folkhögskola och Forum och Grafikskolan i Malmö.
Senare flyttade han till Småland och bytte hav och tång mot djupa granskogar och svarta tjärnar vilket var svårt i början. Skogarnas älgar är inspirerande motiv liksom sjöarnas gäddor och Fårös får. Kaj vill förstärka djurens känsla, inte måla av.

Kjell Engman 5/10 – 3/11
Kjell Engman (född 1946) är en svensk glaskonstnär. Kjell Engman utbildade sig på Konstfack i Stockholm och på Pilchuck Glass School utanför Stanwood i delstaten Washington i USA. Han har sedan 1978 varit formgivare för Kosta Boda.
”Mitt skapande utgår från livets cirkel. Jag vill forma glas som känns, som talar till alla våra sinnen. Utnyttja brytningarna och ljuset. Skapa bilder och berätta. Jag drivs av själva sökandet där nyfikenheten, mystiken och mytologin är viktiga inslag. Glaset, den levande massan är min följeslagare.” (Kjell Engman)
Han är en outtröttlig glaskonstnär med gränslös fantasi och berättarglädje som får fritt utlopp i såväl bruks- som konstglas. Kjell Engman hämtar inspiration från djurriket och musikens värld. Han arbetar ofta med större installationer där han även använder sig av element som ljud och ljus. Kjell Engman är flitigt anlitad för offentliga utsmyckningar både nationellt och internationellt.

Stina Wollter 9/11 – 22/12
Stina Wollter (född 1964) är en svensk målare, tecknare, radioprogramledare, sångerska och textförfattare bosatt i Uppsala. Hon har studerat vid Gerlesborgsskolan, Nordiska Konstskolan i Finland, Konstindustriskolan (HDK), Göteborg och KV:s Konstskola, Göteborg.
”Det sker och har skett mycket i världen, det sker mycket i våra liv. Det är det stora och det lilla, det allmängiltiga och det privata. Jag försöker berätta något. Ibland vet jag inte själv vad det är. Svaret finns bortom bilden. Jag har lärt mig, genom alla möten med de som sett min konst, att svaret är och blir olika genom att vi alla är olika, på olika platser i våra liv. Konsten föreställer kanske det vi behöver att den föreställer.”(Stina Wollter).
Stina Wollter arbetar framför allt med måleri och teckning. Återkommande motiv är kvinnor och barn, ofta i hotfulla eller hotade miljöer och natur med en ödesmättad, svårdefinierad atmosfär. Hon är representerad i ett antal kommuner och undervisar även på bland annat Gerlesborgsskolan.

Stina målar inte bara bilder med pensel och färg, Stina målar även med ord på ett enastående sätt! Läs gärna hennes bok (Kring denna kropp),  lyssna på hennes radioprogram... speciellt på Sommar i P1 (finns på SR play) och njut av hennes musik (Garden songs)