Konstresor

Konstresor

Följ med på vår resa längs den mytomspunna Sidenvägen
9 dagar, 13 april - 21 april 2020, pris 17 990:- (enkelrum 2100:-)

Resan är fullbokad

Vi följer den spännande Sidenvägen där karavaner lastade med guld siden, kryddor och andra eftertraktade varor färdades från Kina till Medelhavet redan före Kristi födelse. Vi besöker de klassiska handelsstäderna
Tashkent, Samarkand och Bukhara, städer med världens vackraste islamiska arkitektur, myllrande basarer och orientens mystik.

 

Res med Borstahusens Konstförening till
Bilbao/San Sebastian/Rioja
4 dagars flygresa den 4/11 - 7/11 2019 (fullbokad)

Vi flyger med Air France med mellanlandning i Paris. Avresa från Kastrup 4/11 kl 06.10
med ankomst Bilbao kl 11.30, hemresa den 7/11 kl 18.05 med ankomst Kastrup kl 23.20.
Pris 8 200:- (enkelrum 1300:-) 3 nätter på ****hotell inkl frukost, 3 heldagsutflykter inkl lunch/guider/entréer enligt programmet samt transferbuss till Kastrup t/r.
Vi bor på ****Hotel Barcelo Nervion, ett mycket centralt, komfortabelt hotell.

Vi landar tidigt i Bilbao och efter incheckning på vårt hotell har vi eftermiddagen/kvällen fri för egna aktiviteter. Vi bor nära Gamla Stan och den populära Saluhallen där det serveras spännande pintxos/tapas, regionens specialitet. Tisdagen den 5/11 bekantar vi oss mer med Bilbao tillsammans med vår kunnige svensk-spanske lokalguide Hans. Han visar oss stan, per buss och per promenad, innan vi åker vidare till Gernika (ca 3 mil).

Gernika är ju inte bara en målning av Pablo Picasso utan en baskisk by, som den 26 april 1937 under spanska inbördeskriget förstördes av nazityskt bombflyg i de spanska fascisternas tjänst. Målningen är ett minnesmärke liksom många andra monument i byn (ca 16 000 inv) Gernika är en symboliskt viktig stad för den baskiska kulturen, och man kämpar för att få hit Picassos originalmålning, som finns i Madrid.

Efter lunch åker vi tillbaka till Bilbao och det spektakulära Guggenheimmuseet, denna fantastiska byggnad, klädd i högreflekterande titan som ger den en lysande aura under dagtid, och kurvor som var avsedda att synas slumpmässiga.

 

Arkitekten, Frank Ghery, sade att ”kurvornas slumpmässighet är designade för att fånga ljuset”. När det öppnades för allmänheten 1997 blev museet omedelbart hyllat som en av världens mest spektakulära byggnader. Lika berömd är hunden Puppy, blomsterskulpturen av Jeff Koons, som står utanför.

Onsdagen den 6/11 åker vi med vår guide Hans till grannstaden San Sebastian, som har en av världens vackraste stadsstränder, en bukt med vit finkorniga sand och en flott strandpromenad. Den är en av de mest berömda urbana stränderna i Europa, så att promenera längs strandpromenaden är en vardaglig syssla både för turister och locals. Vi besöker Parte Vieja (gamla staden) för en kulinarisk smakupplevelse. Här äter vi en god lunch bestående av stans berömda pintxos/tapas. Stan har en unik tapas-kultur (10 mil).

På torsdagen den 7/11 går turen söderut, en resa som går i vinets tecken. Vi åker genom det vackra landskapet i Rioja där det finns vinodlingar åt alla håll och kanter. Här lockar inte bara vinerna utan även den spektakulära arkitekturen. Vi besöker vingården Marques de Riscal där vi får en guidning av den spektakulära byggnaden, får veta mer om vintillverkningen och får provar några av deras viner. (12 mil). Vi äter lunch i en grannby.

Marques de Riscals rosa byggnad är ritad av Frank Ghery som också är arkitekten bakom de fantasifulla byggnaderna Musée Louis Vuitton i Paris och Museo Guggenheim i Bilbao. Bodega Ysios skapare är Santiago Calatrava, som också ritat Turning Torso i Malmö. Vi får en rundvandrin med vinprovning på Marques de Riscal och gör ett snabbt besök på Bodega Ysios, mest för att beundra arkitekturen.

Efter besöket i Rioja åker vi direkt till flygplatsen för hemresa. Vi beräknar vara på Kastrup ca kl 23. Därefter buss tillbaka till hemorten.

Boka per tel: Ulla Fredriksson 070 - 668 50 81 eller mail: ulla@buss-special.se
Undrar ni något, tveka inte att kontakta mig.

Bilder från resan till Madrid och Bilbao i maj 2019

 


Bilder från resan Baltikum runt i maj 2018

Borstahusgumman
Tidig Vytautas Kasiulis
Kasiulis självporträtt
National Museum, Vilnius

Uzupis Republic, konstnärskvarter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder från resan till S Petersburg

S Petersburg
Nikolajkatedralen
Peterhof
Ryska Museet
Sovjetisk vardagsrealism
Smolnyjkatedralen
Smolnyjkatedralen
palatstorget
Palatstorget med Vinterpalatset
Eremitaget
...som vi besökte på eftermiddagen
Påfågelsklockan
prakt
eremitaget
Dodgepalatset i Venedig, stort och pampigt
...men när vi passerade målningen blev palatset mindre.
eremitaget
Vill du se alla konstverk räcker inte en eftermiddag.
general staff building
The General Staff Building
Olga berättar om Picasso
Här beundras Monet

vinterpalatset
Palatstorget

Uppståndelsekyrkan, Kyrkan på blodet

Katarinapalatset

En glimt av Bärnstensrummet

Tatjana läste innantill

1:a majparad
1:a majparad

Lyxbutik

Champagne...
...och kaviar

Isakskatedralen
Så gott med borscht, rödbetssoppa
Peterhof

Fontänen Simson och Lejonet minner om slaget vid Poltava, Rysslands seger över Sverige 1709

Nevskij Prospekt
Tjajkowskijs grav
Hotel Moskva
Hotellbaren på 8:e våningen