Konstresor

Konstresor

Konstresa våren 2019, Madrid-Bilbao

9 dagars flygresa  29 april - 7 maj 2019 • Pris 13 300:-, enkelrum + 3 000:- / RESAN är fullbokad

 Nästa konstresa går till Spanien, där vi njuter av konst, arkitektur och vin.
Vi börjar vår resa med att tillbringa några dagar med konstupplevelser och storstadsliv i huvudstaden Madrid. Därefter fortsätter vi per buss norrut till Rioja, Spaniens mest kända vinregion (35 mil), för att besöka vingårdarna Marques de Riscal och Bodega Ysios. Efter lunch och vinprovning åker vi till Bilbao (11 mil). Här blir det fler konstupplevelser, stans stolthet Guggenheimmuseet och den lilla byn Guernica som ligger strax utanför stan.

  • Även på denna resa får vi ta del av Thomas Kjellgrens otroliga kunskaper om konst och litteratur.
  • Vi åker på stadsrundturer med lokalguide i Madrid och Bilbao
  • Vi besöker 3 museer i Madrid: Museo del Prado, Museo Thyssen-Bornemisza, Museo Reina Sofia
  • ...och 1 i Bilbao: Museo Guggenheim
  • Vi besöker Guernica
  • Vi provar vin i Rioja
  • Vi har lunch under utflykterna
  • ...och flygresa, transfer (även Kastrup) samt 8 nätter på hotell med frukostpension

Vi flyger med IBERIA, direktflyg Kastrup-Madrid måndagen den 29/4 kl 15.15, åker buss Madrid-Bilbao på lördagen den 4/5 och flyger med mellanlandning Bilbao-Kastrup den 7/5 med hemkomst kl 14.35. Vi bor på mellanklass 4*hotell, 5 nätter i Madrid och 3 nätter i Bilbao med frukostpension, utflykter enligt programmet inkl lunch.
Vi har bokat 40 platser

Boka per tel: Ulla Fredriksson 070 - 668 50 81 eller mail: ulla@buss-special.se

Resan arrangeras i samarbete med Buss Special/BF Travel
Ta gärna del av de allmänna villkoren, som ni hittar på hemsidan
www.buss-special.se

Lite fakta om vad vi kommer att se på vår resa till Spanien

I Madrid får vi uppleva målarkonstens dåtid, nutid och framtid. I Rioja fascineras vi av spännande arkitektur och gott vin, liksom i Bilbao, där vi även kan förnimma en kulturell framtidsanda.
Till sist Guernica, som blivit en symbol för frihet.

Madrid är inte bara Spaniens huvudstad, utan också konstens. Ingenstans i världen hittar vi så många mästerverk på en så liten yta. Huvudattraktionerna är PradomuseetThyssen-Bornemisza-museet och Nationalmuseet Reina Sofía, inte bara för konstsamlingarna utan även som arkitektoniska mästerverk. De är en fröjd att betrakta, såväl invändigt som utvändigt, och vi guidas av vår kunniga Thomas Kjellgren. Konstmuseerna ligger nära varandra och sammanfogas av stans huvudgator: Paseo del Prado.

Pradomuseet har en av världens viktigaste konstsamlingar med det bästa av spanskt, italienskt och flamländskt måleri från 1100-1700. Sedan invigningen i november 1819 har Pradomuseet hela tiden växt. Den största utbyggnaden ägde rum under 2007. Den nya byggnaden, ritat av den ansedde spanske arkitekten Rafael Moneo, utmärker sig genom glaspartier som åstadkomma en naturlig ljussättning.

Nationalmuseet för konst Reina Sofía är avantgardistiskt och modernt. Museet visar de mest innovativa konsttrenderna och är ledande när det gäller nutida konst. På museet finns även Pablo Picassos välkända verk Guernica. Konstnärer som Miró, Dalí, Tàpies, Juan Gris och Chillida bidrar också till museets konstskatt. Utbyggnadens arkitektoniska detaljer ritades av den berömde arkitekten Jean Nouvel.

Thyssen Bornemisza-museet representerar en övergång mellan de övriga två. Det sammanbinder de klassiska verken på Pradomuseet och de moderna konstverken på Nationalmuseet Reina Sofía. Museet har en av världens mest värdefulla privata samlingar. Konstpromenaden inleds med västerländskt måleri från 1200-talet och avslutas med de mest framträdande influenserna från 1800- och 1900-talen. Bland konstverken finns impressionistiska och avantgardistiska verk samt 60-talets popkonst. I hallarna hänger tavlor av mästare som Monet, Van Gogh, Cézanne, Klee och Kandinsky.

Rioja
Resan norrut går i vinets tecken. Vi åker mot det vackra landskapet i Rioja med sina vinodlingar åt alla håll. Självklart provsmakar vi de goda Riojavinerna och kanske hittar en favorit att ta med hem. Här lockar inte bara vinerna utan även den spektakulära arkitekturen. Marques de Riscals rosa byggnad är ritad av Frank Ghery som också är arkitekten bakom de fantasifulla byggnaderna Musée Louis Vuitton i Paris och Museo Guggenheim i Bilbao. Bodega Ysios skapare är Santiago Calatrava, som också ritat Turning Torso i Malmö.

Bilbao
Vår färd fortsätter norrut i Baskien och den spännande, moderna staden Bilbao. I Bilbao har det skett en fantastisk omvandling och förnyelse sedan varvskriser och industrinedläggningar på 70- och 80-talet. Det började med Guggenheimmuseet 1997, och har fortsätt sedan dess. I dag är den gamla hamn- och industristaden en spännande mix av kultur, konst och djärv arkitektur, vilket för mina tankar till Landskrona. För visst är vi på väg åt samma håll efter kriserna, Landskrona är på väg att bli, eller rättare sagt är redan en kulturmetropol!

Guernica
Guernica är ju inte bara en målning av Pablo Picasso (från 1937) utan en baskisk by, som den 26 april 1937 under spanska inbördeskriget förstördes av nazityskt bombflyg i de spanska fascisternas tjänst. Målningen är ett minnesmärke liksom många andra monument i den lilla byn (ca 16 000 inv) Guernica är en symboliskt viktig stad för den baskiska kulturen, mitt i stan står El árbol de Guernica, en ek som är själva symbolen för den baskiska nationen som förr höll ting i skuggan under stora träd.

 

Bilder från resan Baltikum runt i maj 2018

Borstahusgumman
Tidig Vytautas Kasiulis
Kasiulis självporträtt
National Museum, Vilnius

Uzupis Republic, konstnärskvarter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder från resan till S Petersburg

S Petersburg
Nikolajkatedralen
Peterhof
Ryska Museet
Sovjetisk vardagsrealism
Smolnyjkatedralen
Smolnyjkatedralen
palatstorget
Palatstorget med Vinterpalatset
Eremitaget
...som vi besökte på eftermiddagen
Påfågelsklockan
prakt
eremitaget
Dodgepalatset i Venedig, stort och pampigt
...men när vi passerade målningen blev palatset mindre.
eremitaget
Vill du se alla konstverk räcker inte en eftermiddag.
general staff building
The General Staff Building
Olga berättar om Picasso
Här beundras Monet

vinterpalatset
Palatstorget

Uppståndelsekyrkan, Kyrkan på blodet

Katarinapalatset

En glimt av Bärnstensrummet

Tatjana läste innantill

1:a majparad
1:a majparad

Lyxbutik

Champagne...
...och kaviar

Isakskatedralen
Så gott med borscht, rödbetssoppa
Peterhof

Fontänen Simson och Lejonet minner om slaget vid Poltava, Rysslands seger över Sverige 1709

Nevskij Prospekt
Tjajkowskijs grav
Hotel Moskva
Hotellbaren på 8:e våningen