Bussresan 6 maj 2022

VI FÄRDAS LÄNGS KUSTEN NORRÖVER...

 

Utflykten blev lyckad! Se alla glada resenärer här på bild. Vi kan tänka oss en resa till våren 2023.

 

 

 

 

 

 

Besök på Nyhamns Såg och Varv.

Vid besöket på Nyhamns såg & Varv blev det tillfälle att köpa därmed stödja Bröderna Ravanis i deras unika arbete att renovera kvassen WASA. Finns ett par exemplar att köpa i museet.

 

Ett tufft arbete att ratta en buss av äldre modell utan servostyrning.

 

Vi färdades med buss den gamla vägen längs kusten, norröver. Bussen, en Scania Vabis från 1954  gjord för långresor till kontinenten, bla Paris. Den har vunnit första pris vid en mässa och är nu den ende kvar av de tio som tillverkades i detta utförande.Den utrustades med toalett, kylskåp och interntelefoni. Tyvärr är detta inte längre i funktion, men i övrigt är den som ny!!

Helsingborgs trafik och motorförening är de som lånar ut och vårdar många bussar från förr se    www.htmf.se

 

PROGRAMMET DEN 6 maj 2022

 

Kl 9.00      Samling vid parkeringen Engelska skolan. OBS! pga bussens behöv av svängrum!

kl 9.45      Ankomst Råå för ett besök på deras Museum för fiske och sjöfart. Genom åren har samarbete mellan fiskare såväl som båtvarv varit en naturlig del i vardagen. Erfarenheter har bytts och nya kunskaper har tillkommit. Nu tar vi traditionen vidare.

Här möts vi av två guider och delar upp oss för att få bästa möjliga information. Det kommer att ges tid för eget utforskande.

Kl. 11.30    Lunch på Kajgatan 1, strax intill museet. Här blir det val mellan Dagens Fisk eller Dagens kött eller dagens vegetariska. Vi skickar ut en fråga när vi vet menyn. Lunch med vatten och kaffe på maten ingår. Övrig dryck betalas av var och en.

Kl. 12.50   Avfärd norröver mot Nyhamnsläge för ett besök på Nyhamns Varv & Båtbyggeri. Här möts vi av Bröderna Ravanis, båtbyggare och sågverksägare med en mycket stark känsla för båtar, fiske och kulturhistoria. De är nu i färd med att renovera kvassen Wasa. Wasa byggdes 1905 på Råå och användes för att bla fiska spättor vid Anholt. Detta gjordes ju även av Borstahusare med kvassarna Najaden och Kondor. Kostnader för renovering av Wasa är omfattande och man beslöt att skriva en bok! Boken om kvassen Wasa som finns till försäljning på plats.

Kanske någon känner igen båten? Under flera år gick den mellan Torekov och Hallands Väderö som passagerarbåt. www.nyhamnssag.se

 

Kl 14.30  Nu far vi söderut för kaffe med dopp och gör ett besök på Vikentomater. Kaffe med kaka ingår i resan. Det finns tid att inhandla diverse trevligheter i en välfylld butik.

Så återstår färden hem, via gamla vägen och genom ett Skåne i dess fagraste och skiraste tid

Kl 18.00 ca åter I Borstahusen

Kostnad: Resa, entréer, guider, lunch enligt ovan, kaffe med dopp.   750 kr för medlem i museiföreningen och 850 kr övriga.

Det finns 30 platser. Först till kvarn gäller.......

Anmälan görs till borstahusensmuseum@gmail.com. Betalning görs via swish eller bankgiro senast 22/4. Separat utskick kommer till er som då är anmälda.

Vad säger ni? Vill ni följa med? Vi i föreningen ser med glädje fram inför detta äventyr!

www.htmf.se     www.kajgatan1.se.     www.vikentomater.se

www.raamuseum.se.  www.nyhamnssag.se