Aktuell utställning

Hasse Karlsson

Hasse Karlsson 9/9 - 22/10

Hasse Karlsson är född 1952 i Falkenberg och bosatt i Vitemölla. Han är en av Sveriges absolut främsta akvarellmålare.
Kön ringlar sig alltid lång framför hans hus när det är dags för Konstrundan på Österlen.

”Akvarellmåleri innebär att tämja pigmenten i samklang med naturen. Oftast är jag ute och målar i den miljön där färgskalan motsvarar den inom mig.”

Nu och då dyker det i konsthistorien upp konstnärer som förmår lyfta fram skönheten i det banalt alldagliga. Att se skönheten i det obetydliga är i sig en konst. Att också kunna förmedla den – dessutom i den vanskliga akvarelltekniken – är en annan sak. Hasse Karlssons akvareller bär alla en mästares signatur.

Och han har en rik tradition av svenska akvarellkonstnärer att falla tillbaka på. I vår egen tid i varje fall två konstnärer som redan fått status som ikoner: Arne Isacsson och Lars Lerin. I början av 1940-talet grundades den förre konstskolan Gerlesborg, dit Lerin kom som elev på 1970-talet. Några år senare sökte sig också Hasse Karlsson dit.

Från början skolad i oljemåleri vid Konstfack, lockades han av akvarellteknikens genomskinlighet och många utmaningar. Långt innan konstnärer hade lärt sig att binda färgpigment med vax, äggula eller olja löstes färgstofferna helt enkelt upp i vatten. De gamla egyptierna använde sig av tekniken. Liksom etruskerna. Liksom senantikens och medeltidens bokillustratör.

Och nu – bland andra – en konstnär på Österlen som envisas med att gå sin egen väg. Att hellre välja de kulna höstarnas och de kalla vintrarnas brun- och gråtoner än vårarnas pastellnyanser och somrarnas glödande färger; att hellre välja Islands skrovliga bergsväggar och tundrans frysta slätter framför leende blomsterängar och lummiga idyller. Banaliteternas lättköpta skönhet är inte Hasse Karlssons ”cup of tea”.
Text: Britte Montigny