Utställningar 2023

UTSTÄLLNINGAR 2023

 

Hasse Karlsson 9/9 - 22/10

Hasse Karlsson är född 1952 i Falkenberg och bosatt i Vitemölla. Han är ansedd som en av Sveriges främsta akvarellmålare och ställde ut i Pumphuset Konsthall 2011. Hasse utbildade sig vid konstskolan Gerlesborg. Från början skolad i oljemåleri vid Konstfack, lockades han av akvarellteknikens genomskinlighet och många utmaningar. Den är kinkig. Svårbemästrad. Krävande.

Långt innan konstnären hade lärt sig att binda färgpigment med vax, äggula eller olja, löstes färgstofferna helt upp i vatten. Ju mer vatten, desto mer genomskinliga färger. Hasse Karls- son arbetar med jordnära färger och livgivande ljus. Genom sina målningar närmar sig Hasse det övergivna, det glömda och det som en gång lämnats. Genom sina målningar skildrar han tidens gång. ”Akvarellmåleri innebär att tämja pigment i samklang med naturen. Oftast är jag ute och målar i den miljön där färgskalan motsvarar den inom mig.” Hasse Karlsson har målat diplomen för Nobelprisen i ekonomi, fysik och kemi.

Emm Berring 28/10 - 17/12

Emm Berring, född 1983 i Frösunda, Stockholm, och är baserad i Malmö.
Emm har en MFA från Malmö Konsthögskola och har även studerat i Braunschweig, Tyskland. Den huvudsakliga inspirationskällan för Emm är naturen och de olika nyanserna av grönt blandas med bl a rosa. Det organiska som glider in i det konstruerade. Hon är intresserad av mellanlägena, de mellan kropp och natur, mellan målningen och bilden samt mellan det naturliga och artificiella.

Det är minnet av natur som hon målar. Minnet av doften av myllan och mossa som sjunker ner under fötterna. Minnet av att röra sig genom ett landskap. Men också minnet av hur olje- färgen glider över ytan i ett tidigare penseldrag, minnet av hur handen rör sig över målningen. Men utanför minnet som blandats med kroppens målande existerar naturen inte längre. Den har trätt in i en annan verklighet än omvärldens natur.
2022 mottog Emm Berring Borstahusens Konstförenings första konstnärsstipendium.