Utställningar 2022

UTSTÄLLARE 2022

 Susanna Salifou Nygren och Vanja Gyllensköld 12/2 - 27/3
SVAJS

Årets första utställning ägnas åt två nära vänner och kollegor, Susanna Salifou Nygren och Vanja Gyllensköld, båda med konstnärsutbildning från Konsthögskolan Valand. Deras förnamn, Susanna och Vanja, bildar det förkortade anagrammet SVAJS, som också har blivit utställningens titel.
"Formen för vårt arbete är abstrakt måleri, det visuellt gestaltade och kroppsligt relaterade. Vi delar intresset för en målerisk process och att utforska måleriet som uttryck. Det finns en relation mellan våra bilder, rörelsen i teckningen, hur färgen placeras på ytan och silas genom två olika temperament. Två vänner med många delade erfarenheter och ett långt samtal om konst och liv. Vår tanke med utställningen på Pumphusets Konsthall bygger på dialogen mellan bilderna och hur de relaterar till varandra" förklarar Susanna och Vanja.

Lars Nordin 2/4 - förlängd till 29/5
Greta Garbo & more

Lars Nordin lär ha världens största samling av originalbilder av Greta Garbo. Sommaren 2016 visades ”Bilder av Garbo” på Fotografiska i Stockholm. Nordins samling låg bakom hela utställningen. Den blev en stor succé med 100 000 besökare på två månader. Greta Garbosamlingen använder han som inspiration i sitt skapande. I över 15 år har han haft flera utställningar i Sverige och utomlands med sin Garbo-konst, men också flera utställningar i annan kontext.

Lotta Melin
OBS! Nytt datum 4/6 - 17/7
Mina blinda stigar

Lotta Melin är född i Gällivare 1961 och uppväxt i Umeå. När hon var 17 år flyttade hon till Stockholm för att vidareutbilda sig inom dansen. Hon blev en välkänd och hyllad koreograf men efter en kris tog hon farväl av dansen och började måla. Men hon har inte lämnat dansen helt. I en dröm fick hon uppmaningen att börja måla. I samma dröm fick hon också instruktioner hur hon skulle måla; på rispapper med tusch, i rött och svart. Hon följde uppmaningen och överraskade både sig själv och omgivningen med den drivna tekniken. Kroppen har varit hennes redskap, nu är den hennes motiv.

Jan Håfström 23/7 - 4/9
Arkeolog i sitt eget liv

Jan Håfström föddes 1937 och är främst känd som målare, tecknare och skulptör. Han studerade filosofi och konsthistoria och tog en fil kand-examen 1962 och utbildade sig senare på Kungliga Konsthögskolan. Han debuterade som konstnär redan 1966. Idag intar han en central position i den svenska konstvärlden.
Jan Håfström tillhör den svenska samtidskonstens allra största. Han avslutade sina studier på Konsthögskolan det magiska året 1968 och är fortfarande fullt verksam 84 år gammal. Fyra gånger har han representerat Sverige på Biennalen i Venedig.

Björn Rantil 10/9 - 23/10
Mother India

Björn växte upp i Landskrona (f 1943) och efter studier vid Lunds Universitet och Fotohögskolan i Göteborg har bostadsorten blivit Göteborg. Björn har lång erfarenhet av fotografisk utställningsverksamhet, och har arbetat både som tekniker och curator under 25 år på Hasselblad Center.
I Still Life / Work Life förenas två vitt skilda fotografiska genre, stilleben och dokumentär fotografi genom ett omfattande och varierat urval ur Hasselbladstiftelsens samling. Kombinationen av stilleben och dokumentationer av arbete speglar fotografins komplexa kulturella historia, såväl som mediets formella, estetiska och sociala egenskaper. Björn Rantil är bland de 25 konstnärer från olika generationer och traditioner som presenteras i boken.

Viktor Rosdahl 29/10 - 18/12

Viktor Rosdahl är född 1980 och bor och arbetar i Malmö. Han studerade vid Konsthögskolan i Malmö och på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och tog examen 2007. Viktor Rosdahl skapar visuella berättelser om samhället sett ur ett ideologiskt personligt perspektiv. Han kopplar samman konst, myt, politik från det förflutna och nuet och använder material som han finner i sin närhet till sina berättelser.
Jag vill jobba med ett visuellt berättande som har något att säga om samhället, om politik, om existensiella frågor. Jag vill även lyfta fram personer som placerats i periferin, säger Viktor Rosdahl